tanım: rossmann'larda indirim dönemlerinde yaklaşık 18-25 tl arasında bir fiyatla satılan, yemeklere koymak haricinde neredeyse her türlü alanda kullanabildiğim (şaka tabii ki) 30 ml. şişesi ile yaklaşık 6-8 ay süre ile kullanım sağlayan, genel özelliği antibakteriyel olan, tek başına kullanımda yakıcı olabilen, keskin bir kokuya sahip bir çeşit dermokozmetik sayılabilecek yağdır.
olumsuz özellikleri: seyreltilmeden kullanıldığında ciddi çok ciddi derecede yakıp kurutuyor. o yüzden mutlaka seyreltilerek kullanılması gerekiyor. bir de koku olarak oldukça keskin ve kötü kokan bir yağ olduğu için herkesin hoşuna gitmeyebilir diye düşünüyorum. ürünün başka hiçbir olumsuz özelliği bence bulunmuyor.
ürünün tüm olumlu özelliklerini kullanım alanlarını ayrıntılı bir şekilde yazarak ifade edeyim. söz konusu tüm özellikler aktarlardan alınmış temiz içerikli ve saf herhangi bir çay ağacı yağı markası için de geçerli olacaktır ama ben sürekli kullandığım alterra markasınınkini çok sevdiğim için onunla tanım yapıp örnek vermeye çalışacağım. özetle çay ağacı yağının kullanım alanları:
- karma ciltler için sivilce karşıtı ve kurutmayan tonik yapımı: özellikle yaz aylarında cildimde belli bölgelerde yağlanmaya bağlı sivilceler oluştuğu zaman sabah akşam istediğim sıklıkta bu toniği uyguluyorum. herhangi bir aloe vera jelinden bir iki tatlı kaşığı alıp 150 ml. temiz içme suyu ile seyreltiyorum. içine 10-15 damla kadar çay ağacı yağı damlatıp bu toniği buzdolabında saklıyorum. sabah akşam sıklıkla kullanmama rağmen bu kadarlık bir şişe bana yaklaşık 1 ay kadar gidiyor. bu süre içerisinde bu tonik yağlanmayı ve sivilcelenmeyi önlüyor ve cildimi kurutmuyor.
- sivilce kurutma amacıyla sivilcelerin üzerine lokal uygulama: kapalı olmayan komedonlara yani ucu belli komedonların üzerine ıslatılmış bir kulak çubuğu üzerine damlattığım bir damla çay ağacı yağı ile müdahale ediyorum. sivilcenin ağrısı geçmekle birlikte çok daha çabuk kuruyor ve yayılması engelleniyor. daha önce de bahsettiğim gibi çay ağacı yağını seyreltmeden kullanmayın, tahriş edici olabiliyor.
- koltuk altında ter kokusunu önleyici olarak ve açık ayakkabılarda mantara karşı önleyici dezenfektan olarak kullanma: herhangi bir pamuğu ıslatıp üzerine bir iki damla çay ağacı yağı damlatarak tenimi sildiğimde; koltuk altında ter kokusunu önleyici, ayaklarda ise dezenfekte edici ve mantar oluşumunu önleyici etkisinden faydalanıyorum. yazın açık ayakkabı giydiğim sıralarda ya da kışın çok sık şekilde banyo yapamadığım zamanlarda çay ağacı yağını dezenfekte amaçlı olarak sıklıkla kullanıyorum.
- ince telli, hacimsiz ve kepekli saçlar için kepek önleyici ve yağlanmayı geciktirici etki elde etmek üzere şampuanla karıştırıp kullanma: büyük boy şişe ve nemlendirici özellikli herhangi bir şampuanın içerisine yaklaşık 15 damla çam terebentin yağı ve 15 damla çay ağacı yağı karıştırıp şişeyi iyice çalkaladıktan sonra 1 gün bekletip şampuanlarımı seyreltilmiş olarak kullanıyorum. bu şekilde ince telli, yağlanmaya meyilli ve kepekli saçlarımdaki kepek problemini önlüyor. ayrıca ince telli saçlarım daha uzun süre yağlanmadan hacimli kalabiliyor. burada ölçüyü kaçırmamak ve şampuanın nemlendirici özellikli olmasına dikkat etmekte fayda var çünkü uzun vadeli kullanımda saçları fazla kurutma etkisi olabilir.
- doğal sivrisinek kovucu sprey yapımı: yaklaşık 150 ml su içine 1 çay kaşığı nane ya da okaliptüs yağı ve 15-20 damla kadar çay ağacı yağı koyup bu spreyi sinek kovucu sprey olarak vücuduma sıktığımda yaz gecelerinde rahat ediyorum. kokuların birleşimi sinekler için kötü bir etki yaratıp teninize gelmelerini engelliyormuş, bende fazlasıyla işe yaradı.
- ayakları dinlendirmek için: 1 litre soğuk su içerisine iki yemek kaşığı kaya tuzu, biraz lavanta yağı, bir kaç damla çay ağacı yağı ekleyerek bu suda ayaklarımı dinlendiriyorum. özellikle çok yürüdüğüm ve ayaklarımın yorgun olduğu günlerde bu suda ayaklarımı bekletmek bana çok iyi geliyor.
benim çay ağacı yağını kullandığım alanlar bu şekilde idi. siz de farklı amaçlarla bu yağı kullanıp memnun kaldıysanız ve yorum olarak bana iletirseniz çok sevinirim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder