tanım: ilk kez 2017 yılı aralık ayı başında kış sezonu için oluşturmaya çalıştığım, ancak ilk sefer olduğu için kapsamını biraz geniş tuttuğum, 2018 yılı boyunca iki kez daha az parça kullanarak oluşturmaya devam ettiğim ve 2019 yılı mart ayı sonuna doğru ilkbahar için çok daha az ürünle hazırlamaya çalışacağım; hayatı, en azından giyinmekle ilgili kararları inanılmaz kolaylaştıran ufak çaplı ancak etkisi büyük minimalist akıma ait bir gardrop düzenleme biçimi.
minimalizm ile ilgili daha fazla şey okumaya başladığımdan bu yana aklımda hep bir kapsül gardrop oluşturma fikri vardı ancak o kadar fazla kıyafet alışverişim ve yeni aldığım vermeye kıyamadığım giyim ürünü vardı ki bana içlerinden 30-35 parça seçmek zulüm geliyordu. gardrobumu temizlediğim bir gün etiketi üzerinde olan ve henüz giymediğim, bedenime göre büyük ya da küçük gelen çok fazla kıyafetin olduğunu ancak benim her gün iş hayatının da etkisiyle aslında benzer kıyafetleri giydiğimi fark etmemle bu işe başlamaya karar vermem bir oldu. Sonuç olarak 2017 yılı aralık ayında ilk kez 45-50 parça civarı ürün seçmeye ve 3 buçuk dört ay boyunca bu ürünleri kullanmaya (yani kendi anlayışıma göre birazcık esnek bir kapsül gardrop oluşturmaya) karar verdim.
ilk kapsül gardrop deneyimim sonrasında 4 ay boyunca kapsül gardrobuma dahil ettiğim ama hala bir ya da iki kez kullandığım bir çok ürünün olduğunu fark ettim ve sonraki sezonlar için hazırlayacağım kapsül gardrobu 35-40 temel parçadan oluşturmaya karar verdim. 2019 yılı mart ayı sonunda hazırlayacağım baharlık kapsül gardrop için de sayıyı biraz daha azaltmaya çalışacağım ama benim için 35-40 arası temel giyim parçası esnek bir kapsül gardrop için ideal sanıyorum, kendimi çok fazla sıkıştırmayı düşünmüyorum.
2017 yılı sonunda yapmaya çalıştığım ilk kapsül gardropla ilgili uygulama aşamalarımı kısaca anlatarak bu bahar bahar için kapsül gardrop hazırlama ihtiyacında/düşüncesinde olan okuyucularım için faydalı olmaya çalışacağım.
öncelikle bu iş için gardropta esaslı bir temizlik yapmak ve bir miktar depolama alanı açmak şart. depolama alanınız yoksa bence işinizi görecek ebatlarda hurç ya da büyük plastik erzak saklama kolilerinden de yardım alabilirsiniz. kapsül gardrobunuzda sadece seçtiğiniz ürünlerin olması, giymemeye karar verdiğiniz ürünlerin gözünüzün önünde olmaması psikolojik açıdan önemli. velhasılı kelam, uzunca süren bir temizlikten sonra, giyilmeyecek durumda olan şeyleri kızılay'ın giysi kutularına atmak üzere ayırdım. kalan yeni/yeniye yakın ya da en azından giyilebilecek kadar iyi durumdaki ürünlerimi de üçe ayırdım: elden çıkarılacak ya da satılacaklar, bu kış giyilecekler ve bu kış giyilmemek üzere kaldırılacaklar.
elden çıkarılacaklarla ilgili işlemleri de o hafta içerisinde hallettim, ikinci el hesabıma yükledim, tarz2.com'a gönderdim, aileme arkadaşlarıma verdim vs.; bir şekilde elimde tutmak istemediğim tüm parçalardan kurtuldum. bu kış dönemi boyunca giyilmemek üzere kaldırılacak olan kıyafetler de beden olarak bana uymayan ya da iş hayatına uyarlayamadığım, ayda yılda bir özel bir yere giderken giymeyi sevdiğim kıyafetlerden ve yazlıklardan oluşuyordu. aralarında özel davetler ya da gece çıkmak için giyilebilecek bir iki tanesini elimin altında tuttum ki zaten bu tarz kıyafetler oluşturulacak kapsül gardroba dahil edilmiyor. bu ürünleri de yazlık, mevsimlik ve kışlık olarak ayırdım ve ayrı ayrı hurçlara/saklama kutularına kaldırdım. hazır elim değmişken tadilat ya da kuru temizleme yapılacak olanların işlemlerini de o hafta içinde hallettim. bu tadilat/temizlik işlemleri bir dahaki sezon hazırlıkları için bana büyük kolaylık sağlamış oldu.
bu işlem de bittikten sonra elimde kalan ürünleri saydım ve değerlendirdim. Aynı tonlarda olan, aynı amaca hizmet eden ya da birbiri yerine kullanılabilecek ürünleri ayırdım ve bu kış giyilmeyecek olanların arasına transfer ettim. sonra düşündüm ama bunun mevsim dengesizliği var, daha ılık, daha sıcak günleri var, mevsimlik olan ürünlerden de bir kaç parça ilave ettim ama onları gardrobumda ayrı bir sepete koydum.
bütün bu işlemleri yaparken hem günlük hayatta kullanabileceğim hem iş hayatına uyarlayabileceğim ve birbirleri ile kombinleyebileceğim parçalar seçmeye çalıştım. artı çok aşırı desenli veya uçuk parçalar giymek zaten adetim değildir ama daha düz renklerde kıyafetler seçmeye çalıştım. baktım bir tane siyah kumaş bir tane de lacivert kumaş pantolon eksiğim var, o hafta içerisinde gittim, tarzını çok beğendiğim bir butikten kaliteli birer siyah ve lacivert kumaş pantolon aldım.
sıra geldi en son detaylara. bu seçtiğim kıyafetlerle uyumlu bir kaç parça şal seçip gardrobuma astım. en son sıra ayakkabı seçimine geldi. aslında kapsül gardrop oluştururken ayakkabıları da ana parça sayarak kapsül gardrobunuza dahil ediyorsunuz ama ben bu konuda da ilk denememde gözümü korkutmak istemedim. (kıyafetlere yaptığım yatırımın rahat 10 katını sağlam güzel malzemeden yapılmış ayakkabıya yapmışımdır, bu nedenle içlerinden o kış kullanılacakları seçmek benim için daha zor oldu.) bir taba rengi yüksek topuklu süet bot, bir siyah orta boy topuklu bootie, bir bordo kısaya yakın topuklu casual bot seçtim. bir tane de ne olur ne olmaz siyah deri superga ayakkabımı seçtim ve ayakkabılığa koydum. bunlar da dolabımın +4 parçası oldu. bu şekilde kapsül dolaba geçiş için ilk uygulamamı tamamlamış oldum.
kapsül gardrobumdaki giysileri kombinleyebilmek için de şöyle bir yöntem izledim: tüm giysilerimi ütüledikten sonra genellikle üst-alt şeklinde kombinleyerek asmaya çalıştım. mesela lacivert bir pantolon ütülediysem bir tane de mavi ve eflatun gömlek ütüleyip bunları gardropta yanyana asıyorum. her şeyle giyilebilecek siyah etek, siyah pantolon, beyaz gömlek, kot pantolon vb. gibi ürünleri ise boy sırasına göre gardrobumun en sağına asıyorum, joker parça olarak. bu şekilde aslında kafamdaki temel alt parça üst parça kombinimi oluşturdum. diyelim ki o gün hazırladığım alt-üst kombinin üzerine bir hırka, ceket giyilecek. ya da o gün etek giyeceğim ve çorap gerekiyor. akşamdan kombini çıkarıp üstüne giyilecek olan diğer kıyafeti asıyorum. şal, çorap, kemer, hırka, küpe, toka vs. neyse. böylelikle her gün kafamda hazır olan kombin şablonlarını basit dokunuşlarla rahatlıkla hareketlendirebildim.
ilk kapsül gardrop deneyimimle geçirmiş olduğum 4 aylık kış sezonu ve sonrasında rahatlıkla şunları söyleyebilirim:
- yukarıda da bahsettiğim üzere kıyafet seçme ve bir yere giderken hazırlanma işi günlük 5-6 dakikamı almaya başladı.
- haftada bir kez koyu renkli, iki haftada bir kez de açık renkli çamaşırları yıkayıp ütülüyorum. ev işleri çamaşır ve ütü konusunda baya hafifledi.
- seyahat için valiz hazırlama sürem maksimum 30 dakikaya indi.
- daha uyumlu ve kendimi rahat hissettiğim kıyafetleri giyebildiğim için kendimi her gün daha iyi hissediyorum. (arada bir günlük yaptığım kombin gözüme çok hareketsiz geldiği zaman bir şalla, bir kolyeyle ya da başka güzel bir aksesuarla canlandırmak çok hoşuma gidiyor. hiç kullanmadığım kolyeleri bile bu sayede kullanabilmeye başladım.
- bu ilk 4 aylık süre içerisinde gardrobumda eksikliğini hissettiğim siyah ve lacivert kumaş pantolon hariç kıyafet alışverişi yapmadım. daha sonraki dönemlerde de ihtiyacım olan bir iki parça ürünü yine ikinci el sitelerinden almaya çalıştım ya da bir iki parça çok kaliteli ve pratik bulduğum giyim ürünü aldım. uzun vadede bütçemde "giyim harcamaları" kaleminde oldukça tasarruf ettim.
- hala çok sevdiğim ancak sadece o kış için giymeyeceğimi düşündüğüm parçaları halihazırda bir kenara ayırıp gözümün önünden kaldırdığım için; bir sezon onları hiç giymediğim için bir sonraki kış sezonunda içlerinden canımın istediği başka şeyleri seçmeye çalıştım. bu süre içerisinde çok fazla yeni kıyafet almamış olmama rağmen . bu da yine bir süre kıyafet almama gerek kalmayacak demektir. Ayrıca seneye bir sene boyunca o kıyafetlerimi görmediğim için para harcamadan sanki yeni ürünler almışım hissiyatı yaşadım.
- hangi marka ürünlerin daha dayanıklı olduğunu test etme imkanım oldu. artık giyim ürünlerini bu şekilde uzun vadeli kullanacağımı düşündüğüm için eksiklerimi daha kaliteli parçalardan seçmeye başladım bu da uzun dönemde kapsül gardrop oluşturma işlemimi kolaylaştırdı diyebilirim. bir sene sonraki kış dönemi için elden çıkarılacaklarım 3 koca çuval dolusu poşetten bir küçük market poşetine kadar düştü. yani gereksiz tüketmedim. yani kullanmayacağım bir şeyi alışveriş çılgınlığı ile evime doldurmadım.
çok uzun bir girdi oldu, okurken biraz yorduysam kusura bakmayın ama ben derdimi ve kendimce bulduğum çözümü ancak anlatabildim. bu girdimin işe yaradığını umarak isteyen herkesin kendi kapsül gardrobuna geçiş sürecinde kolaylıklar diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder